04 Ogos 2016

Pameran 'Karya Kertas: Seni Matawang'


\
  
Pameran ini mempertengahkan pembaharuan kepada seni mata wang kertas dari yang terawal sehingga ke yang terkini dengan menampilkan reka corak yang unggul serta penambahan ciri-ciri keselamatan mengikut perubahan teknologi.

Karya Kertas : Seni Matawang sebenarnya adalah suatu seni yang amat halus sehingga ianya tidak mampu disedari oleh kebanyakan pengguna yang biasa memegang matawang kertas. Sekiranya anda bukan seorang 'pengumpul wang kertas' maka agar susah untuk anda mendalami kesenian yang dipertengahkan di dalam pameran ini di mana seni matawang yang dimaksudkan biasanya terlindung di dalam dompet anda.

Wang kertas siri terbaru 'Keunikan Malaysia' tersenarai di antara 10 wang kertas tercantik di dunia. Ini membuktikan Bank Negara Malaysia tidak hanya mementingkan kestabilan permintaan wang kertas di dalam edaran; disebalaiknya Bank Negara Malaysia juga peka dengan kesenian yang hanya mampu dilihat oleh 'mata-mata' berjiwa numismatik.


Kesenian tersebut kini dipamerkan di Muzium dan Galeri Seni, Sasana Kijang bermula 4 Ogos 2016 hingga 30 November 2016. Isnin hingga Ahad, 10 pagi hingga 6 petang dan masuk adalah PERCUMA.

Sila klik di sini untuk membaca lebih lanjut berkait pameran Karya Kertas : Seni Matawang.
Sebahagian daripada bahan pameran yang wajib di lihat oleh semua numismatisPlat Tanda Tangan Tun Ismail Mohammad Ali
Plat Tanda Tangan Tun Ismail Mohammad Ali

Plat cetakan RM100 Siri Ke-6 era Tun Jaffar Hussein.
Plat cetakan RM100 Siri Ke-6 era Tun Jaffar Hussein.
Plat ini diukir dengan tangan "hand made".

10 Ribu Dollar, Bank Negara Tanah Melayu - Pattern Note
10 Ribu Dollar, Bank Negara Tanah Melayu - Pattern Note

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...