20 Oktober 2014

BR10 adalah Error Buatan Manusia?
Wang kertas Terbaru RM10 siri ke 12 yang memiliki bunga Refflesia berwarna hitam dibahagian belakang wang kertas dikenali dengan nama 'BR10' (BLACK REFFLESIA RM 10). Ianya dijual dengan harga tinggi berbanding nilai muka kononnya ianya adalah sejenis error. 

Ciri-ciri pelik yang terdapat dan berkait dengan BR10

 • Sebahagian muka Agong di bahagian hadapan note lebih kehitaman
 • Seluruh bunga Refflesia kecil di bahagian belakang note kehitaman
 • BR10 banyak dijumpai di Sabah, negeri tuan punya bunga terbesar dunia di Malaysia.
 • Belum dijumpai dengan kondisi UNC
 • BR10 kononnya hanya dijumpai di dalam edaran
 • kondisi comot dan telah dicuci.
Pada mulanya beberapa orang berpengalaman yang saya temui telah memberi pandangan dan membangkitkan soalan-soalan seperti berikut :
 • Bukan error tetapi perbuatan manusia.
 • Bukan terjadi di dalam kilang.
 • Kelihatan wujud reaksi kimia apabila dibesarkan pada skala 600x dengan microskop digital.
 • RM10 siri 12 tidak menggunakan dakwat berwarna hitam.
 • Kenapa banyak ditemui di Sabah?
 • Kenapa belum ada sesiapa yang jumpanya dengan kondisi UNC?
Ketika ianya masih di dalam kajian, saya mendapat peluang untuk memiliki sekeping. Biarpun harganya tinggi tetapi terpaksa membeli untuk melihat sendiri bagaimana dakwat hitam memenuhi bunga Refflesia tersebut.

bahagian sebalah kanan muka agong kehitaman & Benang keselamatan tidak melekat pada permukaan

Gambar-gambar BR10 di sini adalah milik penjual yang dikongsikan kepada saya. Pejualnya memang berasal dari Sabah. Mengakui kondisinya VF dan tidak memiliki sebarang lubang, koyak atau pun kebocoran (kebocoran?). Kirimannya selamat tiba dan saya dapati ianya memiliki kesan pinhole. Apabila saya cuba menghubunginya, ID facebook sudah tidak aktif (deactivated), gambar dan nama pun telah ditukar. Siapa yang menjual BR10 kepada saya? (Tengah fikir untuk wujudkan ruangan khas bagi penjual-penjual yang bermasalah)

Bunga Refflesia kecil kehitaman
Kondisi BR10 yang saya terima memang di dalam kondisi yang teruk kerana ianya comot dan saya pasti ianya telah dicuci kerana benang keselamatan (security thread) yang kelihatan (bahagian yg tidak kena cetakan) sudah tidak melekat pada permukaan. Mungkinkah ianya hanya kebetulan? 

Setelah beberapa minggu, penjual sama menawarkan BR10 dengan harga lebih murah tapi dengan kondisi GVF. Saya terima tawaran dengan harapan kali ini akan mendapat kondisi yang benar-benar seperti dijanjikan. Tapi sayang, tetap hampir sama kondisinya di mana ianya comot dan telah dicuci dan benang keselamatannya tertanggal (tidak melekat pada permukaan). Jadi saya buat keputusan bahawa BR10 memang perbuatan manusia seperti yang dinyatahkan oleh orang-orang lama. 

Baru-baru ini saya melihat suatu klip video yang membuktikan bahawa BR10 memang perbuatan manusia. Klip video yang panjangnya 17 minit di bawah membuktikan reaksi kimia yang mengubah warna kekuningan bunga Refflesia menjadi kehitaman. 


Mereka yang pernah membeli dan memiliki BR10 seperti saya pasti akan mencari pembeli untuk lepaskan BR10 yang ada di dalam simpanan mereka. Sudah pasti mereka akan berlakon umpama mereka tidak tahu apa-apa atau mengaku BR10 itu adalah baki isi petrol dan sebagainya. Kadang specis macam ini tidak terfikir akan balasan tuhan. 

Terpulang pada diri masing-masing sama ada akan membayar dan membeli BR10 biarpun setelah ianya dibuktikan sebagai kecacatan buatan manusia. Tugas saya untuk menyampaikan maklumat berkait BR10 telah selesai. Harap anda semua akan lebih hati-hati apabila cuba membeli duit syiling atau wang kertas cacat (error).


Berikut adalah tulisan/perkongsian berkait "BR10" oleh numismtis tempatan:


RM10 WITH 'INK DROP' INKING ERROR oleh Dickson Niew


Updated: 21 Jan 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...